Niszczenie odpadów produktów
Niszczenie odpadów produktów to jeden z etapów właściwego ich przygotowania do ponownego przetworzenia w procesach odzysku, w tym recyklingu materiałowego.
Posiadamy 2 zakłady niszczenia odpadów:
W Kaskach na terenie województwa mazowieckiego, gdzie trafiają odpady spożywcze, które po rozpakowaniu są przekazywane do odzysku biologicznego oraz odpady chemii gospodarczej i kosmetyki, które po rozpaku zagospodarowywane są w procesach odzysku materiałowgo. Mamy tu 5 ciągów technologicznych: rozpak odpadów w słoikach, rozpak odpadów suchych, rozpak odpadów płynnych, rozpak odpadów w butelkach szklanych i rozpak odpadów chemii gospodarczej.
Rodzaje niszczonych odpadów to:
Dżemy, konfitury;
Chipsy, słodycze (wyroby czekoladowe, cukierki, ciastka), przekąski (paluszki, orzeszki), płatki zbożowe;
Napoje (soki, woda, napoje gazowane i energetyzujące);
Kosmetyki (kremy, szampony, balsamy, toniki, płyny do płukania ust);
Chemia gospodarcza (proszki, płyny, tabletki do zmywarek).
W Boleszynie na terenie województwa warmińsko – mazurskiego, gdzie niszczymy odpady, które po rozpakowaniu są zagospodarowywane w biogazowni. Są to głównie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego kat.3 weterynaryjnej, zwroty przeterminowanych produktów z centrów logistycznych i sieci handlowych, a także produkty wadliwe nie nadające się do spożycia pochodzące z zakładów produkujących żywność. Posiadamy wszystkie niezbędne pozwolenia do prowadzenia zakładu pośredniego kat.3 weterynaryjnej. Zakład nasz jest pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych.
Rodzaje niszczonych odpadów to:
Owoce i warzywa;
Produkty mleczne (jogurty, sery, masła, serwatka itp.);
Produkty mięsne i rybne (konserwy, wędliny , dania gotowe);
Produkty piekarnicze (pieczywo, pizza, tortilla);
Przyprawy, musztardy, ketchupy, majonezy, sosy.
Oba zakłady niszczenia odpadów w Kaskach i w Boleszynie są monitorowane za pomocą systemu kamer zainstalowanych zarówno wewnątrz pomieszczeń produkcyjnych, jak też na terenie zewnętrznym. Obraz z kamer przekazywany jest do monitora umieszczonego w budynku biurowym. Nagrywanie odbywa się przez 24h, a okres przechowywania to 3 miesiące. Tereny obu zakładów są ogrodzone, co minimalizuje możliwość dostania się osób postronnych. Ruch pieszy i kołowy (wejścia i wyjścia) prowadzony jest jedną bramą główną, co ułatwia nadzór i kontrolę nad wwożonymi i wywożonymi ładunkami oraz kontrolę osób i pojazdów.