Mamy to! Kolejny raz pomyślnie przeszliśmy audyt certyfikujący GMP+, który dotyczy jakści i bezpieczeństwa materiałów paszowych.GMP+ to standard skierowany do wszystkich firm z łańcucha dostaw pasz dla zwierząt, od producentów mieszanek czy dodatków paszowych przez dystrybutorów aż po usługodawców z branży transportu i przechowywania.
Wymagania standardu GMP+ bazują na dobrych praktykach higienicznych i produkcyjnych (GHP/GMP) powszechnie stosowanych w branży spożywczej. Zarazem są spójne ze standardami Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej – ISO 9001 (system zarządzania jakością) i ISO 22000 (system zarządzania bezpieczeństwem żywności).
System GMP+ opracowano po to, by:
・na każdym etapie produkcji i dystrybucji pasze i składniki paszowe spełniały określone wymagania jakościowe i ilościowe,
・żywność dla zwierząt była wolna od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń: fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych.
Co szczególnie ważne, przestrzeganie określonych standardów w odniesieniu do pasz dla zwierząt przekłada się na bezpieczeństwo żywności dla ludzi. Od jakości paszy bowiem zależy jakość surowców pochodzenia zwierzęcego – z mięsem i nabiałem na czele.
Mamy to! Kolejny raz pomyślnie przeszliśmy audyt certyfikujący GMP+, który dotyczy jakści i bezpieczeństwa materiałów paszowych.GMP+ to standard skierowany do wszystkich firm z łańcucha dostaw pasz dla zwierząt, od producentów mieszanek czy dodatków paszowych przez dystrybutorów aż po usługodawców z branży transportu i przechowywania.
Wymagania standardu GMP+ bazują na dobrych praktykach higienicznych i produkcyjnych (GHP/GMP) powszechnie stosowanych w branży spożywczej. Zarazem są spójne ze standardami Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej – ISO 9001 (system zarządzania jakością) i ISO 22000 (system zarządzania bezpieczeństwem żywności).
System GMP+ opracowano po to, by:
・na każdym etapie produkcji i dystrybucji pasze i składniki paszowe spełniały określone wymagania jakościowe i ilościowe,
・żywność dla zwierząt była wolna od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń: fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych.
Co szczególnie ważne, przestrzeganie określonych standardów w odniesieniu do pasz dla zwierząt przekłada się na bezpieczeństwo żywności dla ludzi. Od jakości paszy bowiem zależy jakość surowców pochodzenia zwierzęcego – z mięsem i nabiałem na czele.
Ostatnie wpisy
Kategorie